Начало За нас Реклама Контакти

Тарт с праз и скариди

Снимка за Тарт с праз и скариди
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За началото на седмицата ви предлагаме една възхитителна екзотична комбинация от праз и апетитни морски дарове. Това е необикновена изява на зимния зеленчук, която ще задоволи очакванията и на най-взискателния любител на добрата храна.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 500 г бутертесто
  • 2 с л. краве масло
  • 1 с. л. зехтин
  • 4 ч. ч. праз, нарязан на кръгчета
  • 4 с. л. бяло вино
  • 1 ч. л. семе от копър
  • 2 щипки шафран
  • 400 г белени варени скариди
  • 5 яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бутертестото се разточва тънко и с него се покрива дъното на форма за печене, като се оформя висок ръб. Слага се да се запече за 10 мин. на 220°С. Изважда се от фурната и се притиска, за да се оформи кора.

  2. 2.

    Маслото и зехтинът се загряват. Празът се слага да се задуши на слаб огън за 10 мин. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари течността. Прибавят се скаридите, шафранът и семето от копър. След 1-2 мин. се подправя на вкус със сол и пипер.

  3. 3.

    Яйцата се разбиват с млякото и се добавят при праза. Всичко се сипва в кората от бутертесто. Пече се 30-40 мин. на 200°С.

Вариации - *Можете да замените бутертестото с маслено или готово хлебно тесто, както и с фини кори за баница. *Вместо със скариди направете тарта със сварено пилешко филе.

Подходящи типове вина
Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари