Начална страница

сряда, 28 март 2012 г.

Лазаня с палачинки (или катми)


Обичам лазаня, обичам всякаква паста. И ето тя пак се нареди в дневното ни меню.
Разполагах с няколко броя домашни палачинки (или катми) и с готови кори за лазаня. Реших, че си струва да опитам да екпериментирам и заменя едното с другото. Опита се оказа изключително успешен. 
Наложи се да правя "лазанята", ако мога да я нарека така в предвид известното изменение на технологията на приготвяне в две отделни порцеланови тавички. Важно е съдовете, в които ще печем да бъдат дълбоки, поради напластяването на продуктите. Спестих си и бешамеловия сос, но все едно, аз ще наричам ястието си лазаня в тази рецепта, защото не съм избягала от основния принцип.

Необходими продукти:
  • 3 - 4 бр.палачинки (или катми);
  • 100 - 150 г пресен колбас на филийки (моят е "Муртадела");
  • 150 - 200 г настърган кашкавал;
  • 150 - 200 г сирене "Моцарела";
  • 400 г нарязани, консервирани домати;
  • 1 бр. малка глава стар чесън на скилидки;
  • 1 - 2 стръка пресен лук;
  • 1 с.л. брашно;
  • олио, сол, чубрица, черен пипер (на вкус).


Начин на приготвяне:

Аз имах привилегията, че разполагах със стерилизирани, сготвени домати и използвах тях, без да се занимавам допълнителни термични обратки, освен с крайното печене на лазанята. тъй като не всеки разполага с такива домати, а и аз самата не винаги ги имам, нужно е да се свари сос.
В загрята мазнина се задушава нарязания чесън и лук. добавят се доматите и подправките на вкус и се оставят на тих огън докато се сгъсти соса. Аз му "помагам" и с малко брашно.
  1. На дъното на намазана с мазнина тава разстиламе 1/4 от доматената смес. Нареждаме 1 ред палачинки, като ги "разкрояваме" според формата и размера на съда. 
  2. След това започваме последователно да добавяме пак 1/4  от доматите, поръсваме с нарязан лук и чесън (ако не сте ги задушили предварително в мазнината), защото както споменах в началото аз използвах вече приготвен такъв сос.
  3. Поръсваме с настърган кашкавал;
  4. Отрязваме филийки сирене "Моцарела" и ги нареждаме равномерно на няколко места. Не си спестявайте това сирене. При изпичане се разтича се фантастично вкусно в плънката и е чудесна вкусна спойка между отделните пластове.
  5. Като последен пласт нареждаме колбаса, нарязан на филийки. Разбира се може да бъде заменен с кайма, да се добавят гъби или други продукти. 
  6. Притискаме леко, за да се уплътнят   пластовете и започваме отново да редим в същата последователност продуктите. При мене се събраха 3 реда.
  7. Накрая, след последната палачинка се завършва със същите продукти (от т.2 до т.5).
  8. Печем до готовност в умерена фурна около 20 минути, като внимаваме да не прегорят сирената отгоре.
  9. Оставяме да поизстине, за да се стегнат продуктите и разрязваме на порции докато коричката  отгоре е още мека.
  10. Лазанята се сервира топла.



Плънката в случая е без значение. описвам идеята. Толкова вкусно се получи, че реших да изпробвам с други  продукти за пълнежа, като например да приготвя и една лазаня с лапад (защото няма спанак), но палачинките свършиха междувременно. :)



Любопитно от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лазаня (на италиански: lasagne) е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка (обичайно от домати, месо, спанак и др.) и е покрита със сос бешамел и пармезан
Първите ястия, наречени „лазаня“, започват да се приготвят в региона Емилия-Романя, но впоследствие това ястие придобива голяма известност и става популярно не само в Италия, но и в целия свят. Първите лазани се приготвяли в специални пещи и в тави без дръжки, в които поставяли слоеве тънко тесто, редувано с кайма и пармезан.
В Лигурия към каймата за лазаня започват да добавят и сос песто (традиционен италиански сос от зехтинбосилек и сирене).
Тестото за лазаня се приготвя по същата технология, както за приготвяне на макарони. Избира се брашно, произведено изключително от твърди видове пшеница. За да стане тестото зелено, към него при приготвянето му се добавя спанак.
Съвременната лазаня се приготвя, по правило, от 6 слоя тесто, при това на всеки слой тесто се поставя плънка от месна смес, гъбизеленчуци, а отгоре — слой сирене и няколко парчета масло, след което се запича.

Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




4 коментара:

  1. Много интересна идея! Получило се е много вкусно ястие!А снимите са прекрасни!
    Благодаря за споделеното!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята е чудесна, Или, и аз понякога правя нещо подобно, не съм се сетила, че верно прилича на лазаня...
    Много апетитна рецепта представяш и чудесни снимки! Определено ми въздействаха, въпреки, че скоро вечерях :)
    Приятна вечер и хубав петък утре! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хейййййй.... Или, страхотна Лазаня си спретнала! Много , много апетитно изглежда! .... Направо ми подари .... много италиянско настроение с нея!
    Желая ти весели празници и много цветно настроение! Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета. Препоръчвам ви да опитате и съм почти сигурна, че семейството ще я одобри.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...