1. Нарязвате 150 гр. масло на кубчета и го поставяте във фризера за поне 15 минути, за да се стегне силно
2. В блендер или кухненски робот смесете 1 1/4 чаена чаша брашно, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Прибавете маслото и пуснете блендера на няколко кратки пулса - между 6 и 8, докато маслото се разбие на парченца колкото грахови зърна. Докато разбивате, поставяйте една по една 4-5 супени лъжици ледена вода. От нея тестото ще започне леко да се слепва.
3. Пробвайте щипка от тестото - ако стои слепено, значи е готово, ако не - добавете още лъжица вода, пуснете блендера за 2-3 сек. и опитайте отново.
Изсипете тестото върху чиста повърхност. Трябва да изглежда така:
4. Внимателно оформете тестото във формата на питка БЕЗ ДА ЗАМЕСВАТЕ! Парченцата масло трябва да се виждат в тестото - те ще позволят след изпичането кората да стои на люспи като многолистно тесто. Работете бързо, за да не се разтопи маслото - цялата процедура отнема не повече от 3-4 минути.
Поръсете с брашно от всички страни, сложете тестото в плик и поставете в хладилните за поне един час. Може да се съхранява няколко дни в хладилника и за много повече време - във фризера
5. Преди да оформите пая, извадете тестото от хладилника и го оставете за 5-10 мин на стайна температура. Поръсете с брашно и разточете внимателно с точилка до размера на тавичката, в която ще печете - толкова, че да ви стигне да покриете и стените на съда. Ако правите голям пай първо запечете на 200 градуса за 15-20 мин., след това излейте плънката и допечете. Така приготвих гъбен пай:
Ако правите по-малки форми, печете директно с плънката. Тази вечер така приготвих мини-пайове с карамелизиран лук и със сладко от ягоди. В случая се оформят по-малки дискове /аз от една доза направих три пая/, плънката се сипва в средата и се завива, като се оставя дупка в средата. Пече се на 200 градуса около 30 минути върху хартия за печене.
Тук съм снимала и разрез, за да се види структурата на изпеченото тесто. Става изключително вкусно и хрупкаво!