Универсална маслена кора за пай

  • 9 660
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 614
Много лесно, бързо и сполучливо тесто за сладък или солен пай, сладкиши и торти от маслено тесто. Рецептата не е трудна, но тъй като е по-специфична и трябва да се изпълни точно, за да се постигне желания резултат, снимах отделните й етапи. Ако се прави пай с долна и горна кора, продуктите трябва да се увеличат двойно  Peace

1. Нарязвате 150 гр. масло на кубчета и го поставяте във фризера за поне 15 минути, за да се стегне силно



2. В блендер или кухненски робот смесете 1 1/4 чаена чаша брашно, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Прибавете маслото и пуснете блендера на няколко кратки пулса - между 6 и 8, докато маслото се разбие на парченца колкото грахови зърна. Докато разбивате, поставяйте една по една 4-5 супени лъжици ледена вода. От нея тестото ще започне леко да се слепва.



3. Пробвайте щипка от тестото - ако стои слепено, значи е готово, ако не - добавете още лъжица вода, пуснете блендера за 2-3 сек. и опитайте отново.
Изсипете тестото върху чиста повърхност. Трябва да изглежда така:




4. Внимателно оформете тестото във формата на питка БЕЗ ДА ЗАМЕСВАТЕ! Парченцата масло трябва да се виждат в тестото - те ще позволят след изпичането кората да стои на люспи като многолистно тесто. Работете бързо, за да не се разтопи маслото - цялата процедура отнема не повече от 3-4 минути.




 Поръсете с брашно от всички страни, сложете тестото в плик и поставете в хладилните за поне един час. Може да се съхранява няколко дни в хладилника и за много повече време - във фризера

5. Преди да оформите пая, извадете тестото от хладилника и го оставете за 5-10 мин на стайна температура. Поръсете с брашно и разточете внимателно с точилка до размера на тавичката, в която ще печете - толкова, че да ви стигне да покриете и стените на съда. Ако правите голям пай първо запечете на 200 градуса за 15-20 мин.,  след това излейте плънката и допечете. Така приготвих гъбен пай:

 


 Ако правите по-малки форми, печете директно с плънката. Тази вечер така приготвих мини-пайове с карамелизиран лук и със сладко от ягоди. В случая се оформят по-малки дискове /аз от една доза направих три пая/, плънката се сипва в средата и се завива, като се оставя дупка в средата. Пече се на 200 градуса около 30 минути върху хартия за печене.





Тук съм снимала и разрез, за да се види структурата на изпеченото тесто. Става изключително вкусно и хрупкаво!



 

# 1
  • Мнения: 1 798
Цецето,страхотна си Hug
Благодаря   bouquet

# 2
  • Мнения: 593
Оххх ... лигите ми потекоха...Особено от картинката на гъбения пай   Blush Ще трябва да си пробвам левите ръчички как ще се спаравят с това тесто.... че няма да се кротна иначе   Whistling

# 3
  • Мнения: 108
За първи път съжалявам, че нямам кухненски робот, нито блендер. Как мога да го направя без тези уреди?

# 4
  • София
  • Мнения: 6 268
За първи път съжалявам, че нямам кухненски робот, нито блендер. Как мога да го направя без тези уреди?

Това е и моя въпрос  Rolling Eyes Толкова хубави изглеждат на картинките, мммм.

# 5
  • Мнения: 15
Ако нямате уреди - с ръце.
Изсипете маслото в купа, след това брашното, солта и захар, и започвате да "стривате" сместа между върховете на пръстите си,  докато сместа/тестото започва да прилича на трохи, или както е показано на картинката. Надявам се, че добре го обясних Simple Smile

Ако към тази смес добавите - настърган кашкавал(от по-сухите), червен пипер, горчица на прах или други подобни подправки според вкуса, разточвате и изрязвате кръгчета или други форми, пекат се до леко зачервяване и стават страхотни солени бисквити/соленки.

Общи условия

Активация на акаунт